Precast in Structures Award 2018
Beton & Staalbouw |  Febe Awards

Precast in structures award 2018 gaat naar de stationsparking van Mechelen

De treinreizigers kunnen sinds begin september hun auto veilig en comfortabel parkeren in de nieuwe ondergrondse parking van het station Mechelen. De NMBS realiseerde meer dan 2.000 parkeerplaatsen over 3 niveaus met elk een oppervlakte van ongeveer 20.000 m², goed voor een investering van 64 miljoen euro.

In het ontwerp van de ondergrondse parking werden 3 toepassingen van geprefabriceerd beton gebruikt:

  • de kolommen en hellingen van de helicoïdalen
  • de dragende wand in de circulatieruimte
  • en vloerelementen met een vrije overspanning van 16 meter

Alle technische installaties werden geïntegreerd in en tussen de geprefabriceerde elementen zodat de parkeerniveaus heel overzichtelijk en obstakelvrij zijn. Door de prefabricatie kon de uitvoeringstermijn gereduceerd worden, wat gezien de grootte van de parking een must was.

De NMBS hecht veel belang aan de mobiliteit van haar klanten en investeert volop in de uitbreiding en vernieuwing van haar parkings. Wanneer stations goede parkeervoorzieningen hebben, zullen reizigers ook sneller de stap zetten naar het openbaar vervoer omdat ze vlot en comfortabel kunnen overstappen. De nieuwe ondergrondse parking bij het station Mechelen past perfect in deze visie.

Dit project was een uitgelezen kans voor bouwheer en ontwerpers om de voordelen van prefabbeton volop te benutten.

Architect: NMBS- Directie Stations

Prefabrikant: Betca nv

Aannemer: THV Mechelen Stationsparking – AB-Valens – MBG

Studiebureau: NMBS- Directie Stations

Opdrachtgever: NMBS- Directie Stations

Mening van de jury

De stationsparking te Mechelen wordt gekenmerkt door een intelligent totaalconcept met heldere structuur waarbij de jury vaststelt dat vanaf het ontwerp geopteerd werd voor prefab beton. Hierbij werden vernuftige oplossingen bedacht, zoals bijvoorbeeld de ronde prefab elementen van de toegangsrotonde, die slechts een minimale bekisting vergen. Of de binnengevel met doorkijken, die in het prefab beton vorm krijgt. De helicoïdalen vormen een duidelijk oriëntatiepunt binnen de parking en zorgen voor daglichttoetreding. Zij vormen een architecturale meerwaarde, zorgen voor een aangename ruimtelijke beleving en mooie gezichten. De parking is “future-proof” dankzij de in de structuur geïntegreerde technische nissen die voorbereid zijn op de ontplooiing tot een volledig elektrisch oplaadpark.

LEES HET ARTIKEL VERDER

Meest recente posts

Inschrijven nieuwsbrief

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Contacteer ons

Hoe kunt u ons bereiken?

Wilt u meer weten over onze producten? Wij helpen u graag verder.